04/04/23 17:10

Corporate nieuws

Orange Belgium zamelt meer dan 115.000 oude toestellen in: een stap dichter bij een circulaire economie

Terug naar nieuws index

Na vorig jaar als eerste Belgische operator het Eco Rating-label voor smartphones te hebben ingevoerd en het ‘Re’-programma te hebben gelanceerd, heeft het telecombedrijf de mijlpaal bereikt van meer dan 115.000 ingezamelde toestellen.

In België slingeren meer dan 3 miljoen smartphones ongebruikt rond in lades en kasten[1]. Orange Belgium zet zich in om een duurzamere smartphonemarkt te stimuleren en recupereert via zijn Re-programma duizenden gsm's.

Het Re-programma werd gelanceerd in 2022 en blijkt een echte katalysator te zijn om klanten aan te moedigen hun oude of ongebruikte gsm’s in te leveren: vorig jaar zamelde Orange Belgium meer dan 34.000 toestellen in op de retailmarkt, vier keer meer dan in 2020. Daarmee is de mijlpaal van 100.000 ingezamelde apparaten ruimschoots overschreden. Een derde hiervan werd gerecycleerd en twee derde kreeg een tweede leven als refurbished telefoon. Om zijn productportfolio verder uit te breiden met refurbished toestellen, heeft Orange Belgium zich tot doel gesteld dat tegen 2025 10% van zijn totale verkoop bestaat uit refurbished mobiele telefoons.

Bovendien schenkt Orange Belgium voor elk toestel dat in het Re-programma terechtkomt 2 euro aan het milieubeschermingsprogramma Natagora/Natuurpunt om bomen en heggen te planten in ons land. Dankzij deze donaties werden in 2022 meer dan 4.000 bomen geplant in België.

Het Re-programma: 4 eenvoudige manieren om geld te besparen en de planeet te helpen

  • Reparatie: elke Orange Belgium-shop biedt een hersteldienst om klanten te helpen hun toestel langer te houden. Batterijproblemen, kapotte schermen, Orange Belgium repareert de telefoon van klanten en verlengt de levensduur.
  • Refurbishment: de operator geeft toestellen een tweede leven door de verkoop van refurbished smartphones. Wie voor een refurbished toestel kiest, beperkt de impact op het milieu en krijgt tegelijkertijd een zo goed als nieuwe mobiele telefoon tegen een lagere prijs. Eén refurbished gsm = 30 kg minder CO2e [2].
  • Recyclage: niet-herbruikbare mobiele telefoons worden gerecycleerd en hun waardevolle grondstoffen worden teruggewonnen. Orange verbindt zich ertoe alle persoonsgegevens te wissen alvorens de mobiele telefoon van een klant te recycleren.
  • Retour: klanten kunnen hun oude toestellen naar een Orange-shop brengen en een waardebon krijgen. In 2/3 van de gevallen worden de toestellen hergebruikt of gerefurbished. 1/3 wordt gerecycleerd.

 

Een win-win voor je budget en de planeet

Met zijn Re-programma spreekt de telecomoperator duidelijk zijn milieu- en kostenbewuste klanten aan. Orange Belgium was ook de eerste operator die de Eco Rating lanceerde, een label met belangrijke informatie over de duurzaamheidsscore van toestellen om klanten te helpen weloverwogen keuzes te maken.

Isabelle Vanden Eede, Chief Communication, Brand and CSR Officer bij Orange Belgium: “Met de inzameling, recyclage en refurbishment van telefoons speelt Orange Belgium in op een groeiende behoefte van klanten. We zijn voortdurend op zoek naar duurzame oplossingen, en zijn blij en trots om in ons gamma steeds meer verantwoorde smartphones aan te bieden die goed zijn voor de burger, de samenleving en de planeet. De combinatie van ons Re-programma en de Eco Rating, die de meest duurzame praktijken op de smartphonemarkt promoot, is een tastbaar bewijs van hoe een operator daadwerkelijk een verschil kan maken.”