Orange Belgium investeert in de uitrol van 'fiber-to-the-premise' (of FTTP) pilootprojecten in Brussel. Het start de uitrol in Evere en Elsene, waar 15.000 inwoners en bedrijven gebruik zullen kunnen maken van een open en toekomstbestendig glasvezelnetwerk waarmee multi-Gigabitsnelheden plots binnen handbereik liggen. Orange Belgium zal de technische talenten en ervaring van de Orange Groep aanwenden om een open glasvezelnetwerk van de volgende generatie aan te leggen dat passief toegankelijk zal zijn voor alle geïnteresseerde telecomoperatoren die er hun eigen actieve netwerkapparatuur op willen aansluiten. Orange Belgium wil werken met lokale infrastructuur en partners om bij te dragen aan de economische en digitale ambities van de regio.
De Orange groep heeft al ervaring met het uitrollen van glasvezelnetwerken in Europa; het is die ervaring en het ongeëvenaarde technologisch en commercieel leiderschap dat Orange Belgium ertoe aanzette een volledig open netwerk uit te rollen dat iedere telecomoperator die dat wenst passieve toegang verleent tot de infrastructuur. Zo'n open model is het enige dat niet discrimineert en volledige onafhankelijkheid garandeert, zodat alle operatoren hun klanten een uniek aanbod kunnen aanbieden. Het model heeft zijn nut al in andere landen bewezen. Het zorgt voor versnelde investeringen en lagere prijzen voor de eindgebruikers omdat verschillende operatoren dezelfde passieve glasvezelinfrastructuur delen.
Een open model stimuleert bovendien concurrentie en innovatie omdat elke operator op zijn eigen tempo zijn eigen actieve netwerkapparatuur kan gebruiken, wat de mogelijkheid tot verschillende standaarden belichaamt: GPON 2.5 Gbps, XS-GPON 10 Gbps, P2P 1/10/100/100Gbps Ethernet vandaag en elke toekomstige standaard zoals HS-PON 50Gbps enz… en de consument bijgevolg andere quality of service, apparatuur en prijzen kan aanbieden, voor de best mogelijke klantentevredenheid.
Deze glasvezelinfrastructuur zal worden uitgerold en beheerd door Orange Belgium, mede dankzij de expertise van Orange Innovation Labs om toekomstbestendige netwerken te bouwen die geoptimaliseerd zijn door gebruik te maken van AI en netwerkautomatisering. De infrastructuur zal opengesteld worden voor alle geïnteresseerde telecomoperatoren tegen eerlijke en redelijke voorwaarden. Een telco service operator kan zijn eigen actieve apparatuur op het open netwerk aansluiten of de apparatuur gebruiken van andere operatoren, zoals Orange Belgium.
Een "Fiber-To-The-Premise"-netwerk zorgt voor een optimale ervaring voor bewoners en bedrijven met multi-gigabit symmetrische snelheid en bandbreedte; en baant zo de weg voor toekomstige toepassingen/applicaties. Van de actuele behoeften op het vlak van videovergaderen van de werkende/studerende bevolking, tot videostreaming in Ultra HD of de explosieve toename van VR/AR-applicaties en cloud-gebaseerde diensten: het potentieel van een open glasvezelnetwerk is enorm en de uitrol ervan essentieel voor de economische ontwikkeling van de regio. Dit innoverende model vermindert ook de lasten voor de burgers die voortvloeien uit de uitrol, aangezien de klanten dankzij één operatie rechtstreeks kunnen kiezen tussen verschillende providers. Het is bovendien globaal gezien energie-efficiënter. Orange Belgium zal nauw samenwerken met lokale stakeholders om zoveel mogelijk gebruik te maken van reeds bestaande infrastructuren.
Met het pilootproject in Brussel wil Orange Belgium reageren op de oproep van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de glasvezelinfrastructuur te benutten. Orange Belgium zal het open glasvezelnetwerk met passieve toegang in samenwerking met de lokale besturen en stakeholders uitrollen en het belang en de doeltreffendheid ervan voor de economische en digitale ontwikkeling van de regio aantonen.
Hoewel de uitrol zich in een eerste fase alleen op Evere en Elsene richt, zou Orange Belgium het later kunnen uitbreiden naar andere gemeenten zoals Schaarbeek.
Xavier Pichon, CEO van Orange Belgium: "Om onze ambities inzake convergentie en vaste connectiviteit te verwezenlijken, baseren we ons op de expertise van de Orange groep, dat al heel wat ervaring heeft met het uitrollen van glasvezelnetwerken (ruim 49 miljoen verbindingen in Europa) om dit open en passief glasvezelnetwerkpilootproject te lanceren. Dit zal de telecomoperatoren in staat stellen gedifferentieerde aanbiedingen en diensten op de markt te brengen tegen eerlijke voorwaarden. Dit initiatief zal de innovatie en een evenwichtige concurrentie bevorderen ten voordele van de klanten en bijdragen tot de economische ontwikkeling van de Belgische Gewesten."
Ridouane Chahid, Burgemeester van Evere: “We zijn verheugd dat Orange Belgium een concrete investering doet in de uitrol van glasvezel in onze gemeente. Naast het feit dat dit project de connectiviteit van onze burgers zal verbeteren met een technologie die klaar is voor de toekomst, zijn we erg blij met de openheid van hun model en de samenwerking met de autoriteiten en andere lokale belanghebbenden. Dit is uitstekend nieuws voor onze ambitie om van Evere een geconnecteerde, slimme en aantrekkelijke gemeente te maken, zowel voor de inwoners van Evere als voor de zakenwereld.”
Christos Doulkeridis, Burgemeester van Elsene: “Glasvezel is duidelijk een technologie van de toekomst en een hefboom voor de technologische en economische ontwikkeling van onze gemeente. Het is dus uitstekend nieuws dat Orange Belgium beslist heeft om in deze lokale uitrol te investeren, temeer daar de open en coöperatieve aanpak die de operator verdedigt, het mogelijk zal maken om de milieu-impact van de uitrol te beperken en besparingen zal opleveren op het vlak van het energieverbruik van het netwerk. Dit past perfect bij de manier waarop wij ons in Elsene technologische vooruitgang voorstellen: doordacht, collaboratief en duurzaam.”
Bernard Clerfayt, minister van Werkgelegenheid, Digitale Transitie en Lokale Overheden: "Ik wil het Brussels Gewest omvormen tot een moderne en verbonden stad, dus ik ben blij dat Orange Belgium ook geïnteresseerd is in glasvezel. We zijn al erg veeleisend als het op datatransmissie aankomt. En glasvezel is de beste optie in deze business. Door de burgers en de bedrijfswereld te laten profiteren van een stabiele en performante technologie, kiezen we er resoluut voor om samen van Brussel een slimme stad te maken."