Vandaag heeft Orange Belgium het Charter voor Digitale Inclusie in België ondertekend om zo zijn inzet te tonen voor de verbetering van digitale inclusie in de Belgische samenleving. Orange Belgium zal de digitale inclusie binnen en buiten de eigen organisatie blijven verbeteren, door campagnes te steunen die digitale inclusie tot een prioritaire doelstelling willen maken. De werkelijke omvang van het probleem, van de groepen die door de digitale kloof worden getroffen, is immers nog onvoldoende bekend bij het grote publiek.
Samen de digitale kloof dichten
Digitale inclusie is een belangrijke sociale prioriteit voor Orange Belgium. Ondanks de hoopvolle resultaten uit het DESO-rapport (waarover meer info hieronder), blijkt uit de nieuwe Digitale Inclusie Barometer (van de Koning Boudewijn Stichting) dat 45% van de Belgen digitaal kwetsbaar is. Daarom ondertekende Orange Belgium vandaag, in aanwezigheid van stichtende partners BNP Paribas Fortis en Proximus, het Charter voor Digitale Inclusie in België, een initiatief van de private, publieke en sociale sectoren in het land. Daarmee wil de operator zijn inzet tonen voor de verbetering van digitale inclusie in de Belgische samenleving. Het charter weerspiegelt het engagement van de deelnemende organisaties om samen te werken, om zo digitale inclusie te promoten op alle niveaus van de Belgische samenleving.
Binnen dit kader engageren deze organisaties zich om concrete doelstellingen te formuleren, concrete maatregelen te nemen, en positieve acties te definiëren. Door het charter te ondertekenen, verbindt elke organisatie zich ertoe de digitale inclusie binnen en buiten de eigen organisatie te verbeteren, en dit door campagnes te steunen die digitale inclusie tot een prioritaire doelstelling willen maken. De werkelijke omvang van het probleem, van de groepen die door de digitale kloof worden getroffen, is namelijk nog onvoldoende bekend bij het grote publiek. Meer info op: https://DigitAll.be/
België moet kiezen voor verdere digitalisering
België scoort onder het EU-gemiddelde op vlak van digitale inclusie, dus er is nog ruimte voor verbetering. Dat blijkt uit de laatste resultaten van de Digitale Inclusie Barometer van de Koning Boudewijnstichting en de Digital Economy and Society Index (DESI) editie 2022, die de digitaliseringsgraad van alle EU-lidstaten analyseert. Alle EU-lidstaten hebben tijdens de pandemie vooruitgang geboekt op het gebied van digitalisering. Desondanks "worstelen ze nog steeds met het dichten van de kloof op het gebied van digitale vaardigheden, de digitale transformatie van kmo’s en de aanleg van geavanceerde 5G-netwerken", aldus de Europese Commissie. Met de projecten van het Orange Digital Center benadrukt Orange Belgium dat een diepgaande digitalisering alle niveaus van de samenleving moet omvatten. Alleen dan kan ons land de beste worden op het gebied van innovatie.
Het Charter voor Digitale Inclusie tekenen is een volgende stap in een lange reeks initiatieven van Orange op het gebied van digitale inclusie
Isabelle Vanden Eede, Chief Brand, Communication & CSR Officer bij Orange Belgium, licht toe: "Bij Orange geloven we dat het digitale kansen biedt, en we willen dat zoveel mogelijk mensen daartoe toegang hebben. Daarom doen we er alles aan om mensen en organisaties in staat te stellen te profiteren van de mogelijkheden die het digitale hun biedt, in volledige autonomie en veiligheid, op een inclusieve en duurzame manier. Dit engagement hebben we al verankerd in ons strategisch plan Engage2025, waarin we bedrijfsprestaties koppelen aan een duurzame aanpak voor onze klanten, onze medewerkers, onze partners en de samenleving in het algemeen. We lanceerden ook het Orange Belgium Fund, dat ons engagement voor de samenleving op lange termijn centraliseert. Het ondersteunt projecten die solidariteit en verantwoordelijkheid in België promoten, door op het terrein concrete hulp te voorzien bij verenigingen die actief zijn in digitale inclusie. Na de opening van ons Orange Digital Center in juni 2022, dat bedoeld is om met verschillende concrete acties sociale en digitale inclusie te stimuleren, is het niet meer dan logisch dat we het DigitAll-charter ondertekenen om ons engagement voor de maatschappij en het milieu nog meer te benadrukken."
"Vandaag zijn we blij te kunnen aankondigen dat Orange Belgium het DigitAll-charter voor Digitale Inclusie heeft ondertekend. Door dit charter te ondertekenen, benadrukken ze hun engagement om samen met de andere ondertekenaars van het charter te werken aan meer digitale inclusie in België. We heten Orange Belgium van harte welkom in onze DigitAll-community en kijken uit naar de gezamenlijke positieve impact op korte én lange termijn", aldus Linde Verheyden, Directeur Public Affairs BNP Paribas Fortis en initiatiefnemer van DigitAll.
"Met veel plezier verwelkomen we Orange Belgium bij het DigitAll initiatief. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe zelfs concurrerende bedrijven kunnen samenwerken om belangrijke maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Bij Proximus zijn we ervan overtuigd dat een brede coalitie van bedrijven, overheidsinstanties, en maatschappelijke organisaties, van vitaal belang is om de digitale kloof te dichten en ervoor te zorgen dat niemand achterblijft", vervolgt Catherine Bals, Sustainability Department Lead bij Proximus, de tweede hoofdpartner van DigitAll.
Over het Orange Digital Center (ODC)
Eind juni 2022 opende Orange Belgium het Orange Digital Center in BeCentral, de digitale hub in het Centraal Station van Brussel, als belangrijke pijler van zijn engagement voor digitale inclusie. Daar krijgen verschillende doelgroepen de kans om essentiële of complexere digitale vaardigheden te ontwikkelen. Digitaal ondernemerschap wordt ondersteund via de cursussen van BeCode, FabLabs en Orange Fab, het start-up acceleratieprogramma.
Het ODC dient als ondersteunings- en ontwikkelingscentrum waar iedereen digitale en ondernemersvaardigheden kan verwerven en verbeteren, met activiteiten die variëren van digitale opleidingen tot coaching voor kleine bedrijven en start-ups, en die een echt traject voor persoonlijke en zakelijke groei bieden. Het ODC richt zich op een breed publiek: jongeren, mannen en vrouwen, met of zonder diploma, studenten en werkzoekenden. Het is een compleet ecosysteem, want het is vrij toegankelijk voor iedereen die wil leren met behulp van concrete projecten, opleidingen, workshops en conferenties.
Meer informatie over het Orange Digital Center en zijn initiatieven op https://orangedigitalcenter.be/
De oprichting van het Orange Digital Center en het onlangs opgerichte Orange Belgium Fund centraliseert de jarenlange maatschappelijke betrokkenheid van Orange Belgium. Het Orange Belgium Fund werd opgericht om projecten te ondersteunen die solidariteit en verantwoordelijkheid in België bevorderen. Dit doet zij door op het terrein concrete hulp te bieden aan verenigingen die zich inzetten voor digitale inclusie. Orange Belgium wil zich prioritair inzetten voor mensen die uitgesloten zijn van de digitale wereld, met name jongeren in precaire situaties en vrouwen. Onlangs voegde Orange Belgium verenigingen die Belgische burgers ondersteunen toe aan zijn programma, en in het bijzonder die verenigingen die vluchtelingen helpen digitale vaardigheden en apparatuur te verwerven. Meer info op: https://corporate.orange.be/en/foundation