Met betrekking tot de start van de publieke consultatieperiode naar aanleiding van de nieuwe TV- en breedband marktanalyse, verwelkomt Orange Belgium de intentie van de regulatoren om de concurrentie op de vaste markt te versterken. Orange Belgium roept hen nu op om hun voorstel van besluit zo snel mogelijk verder te ontwikkelen en te verbeteren, dit in het belang van de consument.
De Belgische consumenten lijden al jaren onder het gebrek concurrentie op de internet & TV markt, met daarbovenop hoge retailprijzen en regelmatige prijsverhogingen. Het Internet + TV (LOVE) aanbod dat Orange vorig jaar lanceerde, betekende een mijlpaal in de marktdynamiek omdat het consumenten een kwalitatief alternatief biedt tegen een aantrekkelijke prijs. 1 jaar na de lancering vertrouwen meer dan 50.000 klanten op Orange voor hun internet- en TV-diensten. Orange spendeerde daarvoor meer dan 60 miljoen euro (exclusief indirecte kosten) en creëerde meer dan 200 (directe en indirecte) jobs. Orange verbetert zijn LOVE-aanbod regelmatig door het toevoegen van nieuwe inhoud en extra features. Orange Internet + TV is echter alleen beschikbaar in combinatie met een mobiel abonnement, omdat de huidige groothandelsprijzen het niet toelaten vaste diensten apart aan te bieden. Dat is namelijk economisch niet rendabel.
Orange Belgium roept de regulatoren nu op om verder te gaan met de marktanalyse. De focus moet daarbij liggen op een zo snel mogelijke verbetering van de financiële en operationele voorwaarden voor kabeltoegang zodat consumenten zouden kunnen profiteren van duurzame en efficiënte concurrentie op de Internet & TV markt.
De voorgestelde verdergaande verplichtingen inzake niet-discriminatie dragen zeker bij tot een verbetering van de mogelijkheden voor alternatieve operatoren om effectief te concurreren.
Wat betreft de groothandelstarieven heeft de huidige retail-minus methodologie bewezen inefficiënt en niet duurzaam te zijn. De groothandelstarieven dienen zo snel mogelijk gebaseerd te zijn op een cost-plus methodologie zoals gebruikt voor andere markten en in andere landen. De cost-plus methode biedt immers intrinsiek voor infrastructuuroperatoren de nodige return on investment, terwijl het stabiele en competitieve voorwaarden biedt aan alternatieve operatoren.
De eerste analyse en internationale benchmarks in acht genomen, is Orange Belgium van mening dat de groothandelskost die de kabeloperatoren Orange Belgium aanrekenen, zou moeten leiden tot een daling tot 10 euro per klant per maand.
Orange Belgium verwelkomt tevens dat de BIPT-consultatie vragen oproept betreft het framework voor de uitrol van glasvezelnetwerken (FTTH) in België. Zelfs als de uitrol van glasvezel op korte termijn geen materiële verandering van de markt kan teweegbrengen, is Orange Belgium de mening toegedaan dat billijke co-investeringsmodellen ertoe bijdragen dat glasvezelnetwerken sneller en verder uitgerold kunnen worden, wat uiteindelijk de Belgische economie ten goede komt op lange termijn. Dat was tevens het geval in andere landen. Orange Belgium neemt die co-investeringsmodellen in overweging onder voorbehoud van aanvaardbare financiële en operationele voorwaarden.
Orange Belgium zal de consultatiedocumenten nu verder in de diepte analyseren.