Thuiszorgorganisatie i-mens heeft zo’n 600 collega’s in dienst die ‘superanderstalig’ zijn. Zij spreken geen gemeenschappelijke taal met hun klanten en collega’s. Om deze uitdaging aan te pakken, onderzoekt i-mens in samenwerking met Orange Belgium het gebruik van vertaalsoftware en het benutten van 5G-technologie om veilige en directe communicatie mogelijk te maken tussen medewerkers en klanten in het veld, en planners en managers op het centrale niveau.
Vandaag nam minister van Telecom Petra De Sutter deel aan een workshop waar i-mens de voortgang presenteerde van het project 'communicatie zonder grenzen'. Ze verwelkomt het met open armen: "5G zal een sociale en economische impact met zich meebrengen. Orange Belgium en i-mens bewijzen vooral dat het juist een verschil kan maken voor iedereen. We leven in een uiterst diverse en dus meertalige maatschappij. En terwijl blijft communicatie essentieel. Dankzij deze vertaalsoftware wordt de taalbarrière afgebroken en de inclusie verhoogd. We mogen bovendien de impact op de krappe arbeidsmarkt niet vergeten, want in dit geval breekt 5G de taalbarrière deels af, waardoor het minder een obstakel is om aan de slag te kunnen gaan. Werkgevers hebben het vandaag nog steeds moeilijk om de juiste mensen aan te trekken, maar dit project helpt zowel werkzoekenden als bedrijven om elkaar tegemoet te komen."
Een veilige en directe communicatiemethode in elke taal
i-mens en Orange Belgium voeren gebruikersonderzoek uit om een oplossing met vertaalsoftware te testen. De software biedt functies zoals het simultaan vertalen van live beeldbelgesprekken via 5G. Dit stelt medewerkers in staat om effectief te communiceren met leidinggevenden, directe collega’s en managers.
"Bij i-mens spreken meer dan 600 zorgverleners talen die niet bekend zijn bij de planners en managers van de organisatie. Deze taalbarrière belemmert de dagelijkse communicatie, kan een gevoel van eenzaamheid of zelfs onzekerheid creëren voor individuele medewerkers die klanten thuis bezoeken, en leidt tot een hoger personeelsverloop", zegt Karin Van Mossevelde, CEO van i-mens. "Bovendien is het aantal anderstaligen binnen i-mens relatief laag in vergelijking met het nationale gemiddelde, wat een onbenutte bron van potentiële medewerkers vertegenwoordigt. Dit 5G-project kan ons helpen deze taalbarrière te overbruggen."
Door gebruik te maken van het 5G-netwerk van Orange Belgium krijgt i-mens en de gebruikers ook zekerheid dat er voldoende bandbreedte beschikbaar is om de toepassingen te kunnen laten werken. De technologie zorgt zo voor ononderbroken connectiviteit, bv. ook tijdens crisissituaties. Dit verhoogt het gevoel van veiligheid van medewerkers.
Versnellen van 5G-gebruikstoepassingen in België
Orange Belgium moedigt actief samenwerkingsverbanden aan om de implementatie van 5G-gebruikstoepassingen in heel België te versnellen. Door samen te werken met organisaties zoals i-mens wil Orange Belgium het potentieel van 5G op een transparante manier laten zien, gebruikmakend van zijn robuuste nationale en internationale netwerk. Het project sluit niet alleen aan bij het doel van Orange Belgium om tegen eind 2023 een 5G-dekking van 40% van de bevolking te bereiken en tegen eind 2025 90%, maar speelt ook in op de kritieke communicatiebehoeften in meertalige werkomgevingen.
Werner De Laet, Chief Enterprise Officer bij Orange Belgium: "Sinds we ons 5G-standalone netwerk hebben gelanceerd in de haven van Antwerpen, gevolgd door de opening van twee 5G Labs (in Antwerpen en in Luik), werken we nauw samen met de industrie om hun bedrijfsvoering nog productiever, veiliger en duurzamer te maken door gebruik te maken van de voordelen van 5G-private technologie. Het ecosysteem waar we al jaar en dag aan bouwen, blijkt buitengewoon vruchtbaar te zijn voor bedrijven, overheidsinstellingen en de samenleving in het algemeen. We willen deze usecase met i-mens maar wat graag een duwtje in de rug geven om een betere en efficiëntere communicatie tot stand te brengen in de gezondheidszorg, met dank aan 5G."
De samenwerking tussen i-mens en Orange Belgium illustreert het belang van het vinden van innovatieve oplossingen om taalbarrières op de werkvloer te overbruggen. De adoptie van vertaalsoftware en de integratie van 5G-technologie bieden een veilige en directe communicatiemethode voor medewerkers die verschillende talen spreken. Door effectieve communicatie te bevorderen, kunnen organisaties het potentieel van hun diverse personeelsbestand benutten, terwijl ze zorgen voor een efficiënte dienstverlening.
Over i-mens
i-mens is een onafhankelijke zorgorganisatie die gespecialiseerd is in zorg aan huis. De organisatie heeft meer dan 11.000 medewerkers in dienst en biedt onder andere huishoudhulp, thuisverpleging, gezinshulp, kraamzorg, kinderopvang en poetshulp met dienstencheques in Vlaanderen en Brussel. Ze biedt zorg voor iedereen, in elke fase van het leven. Door zorg aan huis te leveren, ondersteunt en ontlast i-mens de mensen die een beroep doen op hun hulp.