Gisteren stelden Orange Belgium en EVS het 5G-project 'Flex Production' plechtig voor in La Grand Poste in Luik. Flex Production maakt mobiele controlekamers overbodig doordat er tussen de eventlocatie en het gecentraliseerde productiecentrum een audiovisuele productiestroom op afstand gecreëerd wordt via 5G. Voor dit ambitieuze proefproject werd een samenwerking opgezet met het Théâtre de Liège voor het toneelstuk Andromaque, dat live uitgezonden werd voor meer dan 10.000 studenten van Wallonie-Bruxelles Enseignement.
5G-toepassingen in België versnellen
In maart 2023 werd Orange Belgium door de Federale Overheidsdienst Economie geselecteerd om 11 Belgische 5G-proefprojecten op te starten, met als doel de uitrol en ingebruikname van 5G-toepassingen in België te versnellen. Een van die projecten is 'Flex Production', een samenwerking met EVS, de specialist in live broadcasting in Luik, om te kijken hoe 5G-infrastructuur ingezet kan worden om evenementen te streamen naar een productieteam op afstand. De bedoeling is om EVS meer flexibiliteit en toegankelijkheid te bieden, met een positieve impact op hun kostenstructuur en het milieu, om hun positie als wereldleider te versterken door efficiënter, veiliger en duurzamer te worden. Het zou ook een boost kunnen geven aan een sector die gebukt gaat onder de druk van buitenlandse content.
Orange Belgium wordt gedreven door een wil om te innoveren, een toekomstgerichte visie en scherpe inzichten. Het zag dit project dan ook als de ideale manier om het volle potentieel van 5G standalone (5G SA) te demonstreren. Anders dan 5G non-standalone (5G NSA), dat uitgerold wordt op de bestaande 4G LTE-netwerkkern, is 5G SA een volledig nieuwe mobiele netwerkarchitectuur, die volledig opgebouwd is uit 5G-componenten. Voor 'Flex Production' koos Orange Belgium ervoor om zijn autonome 5G-netwerk te 'slicen' zodat EVS over een eigen netwerksegment ('slice') zou beschikken, inclusief garanties inzake bandbreedte en veiligheid.
In het Théâtre de Liège, waar 'Andromaque' werd opgevoerd, stuurden Ultra HD-camera's videostreams via de 5G SA-slice, met de garantie van voldoende doorvoercapaciteit en zonder vertraging, naar een controlekamer in La Grand Poste. Daar verwerkte het productieteam de beelden en maakte het de livefilm, die vervolgens voor meer dan 10.000 studenten werd uitgezonden in klaslokalen verspreid over Wallonië en Brussel.
Een toekomst vormgegeven door een uitmuntend leiderschap in multigigabitnetwerken
Orange Belgium rolt zijn Lead the Future-strategie verder uit, een strategie die onder meer gebaseerd is op een uitmuntend leiderschap in multigigabitnetwerken. Daarbij zal de uitrol van de 5G SA-kern leiden tot een hoogst betrouwbaar netwerk en B2B-diensten op maat. Orange Belgium steunt actief partnerships om de uitrol van 5G-gebruikersapplicaties op het Belgische grondgebied in een stroomversnelling te brengen. Door de krachten te bundelen met organisaties zoals EVS wil de operator het potentieel van 5G op een heldere manier aantonen, daarbij gebruikmakend van zijn robuuste netwerk in binnen- en buitenland. Het project ligt ook in het verlengde van de ambitie om tegen eind 2025 90 % van de bevolking toegang te geven tot 5G.
"Met het Flex Production-project bewijzen we dat we de grenzen van de omroepsector kunnen verleggen als we productiever, veiliger en duurzamer werken door de vele voordelen van de autonome 5G-technologie te benutten. Dankzij de samensmelting met telecomoperator VOO en de voorbeeldige samenwerking en flexibiliteit van onze VOO-medewerkers konden we in recordtijd 5G SA in het Théâtre de Liège brengen. De uitrol en voortdurende modernisering van ons netwerk hebben dit project mogelijk gemaakt. Deze samenwerking is erg veelbelovend voor de toekomst van ons bedrijf", aldus Werner De Laet, Chief Enterprise & Innovation Officer bij Orange Belgium.
"Dankzij 5G zullen productieteams zich veel minder hoeven te verplaatsen, en dus beduidend minder CO2 uitstoten", zegt Nicolas Bourdon, Chief Marketing Officer bij EVS. "Maar livestreamen via 5G in combinatie met een productieteam op afstand heeft nog een voordeel. Want door de productietools die met 5G-technologie werken te centraliseren, zetten we in op samenwerking waardoor de kosten voor het in beeld brengen van evenementen flink wat lager zal uitvallen. Dankzij die centralisatie zullen we verschillende producties op dezelfde dag kunnen uitzenden: een televisiedebat in de voormiddag, een toneelstuk in de namiddag en een sportwedstrijd in de avond. Daarbovenop zullen meer toeschouwers toegang krijgen tot content van culturele of regionale aard, zoals toneelvoorstellingen of provinciale kampioenschappen."
Over EVS
EVS wordt wereldwijd erkend als de leider in livevideotechnologie voor de productie en verspreiding van nieuwe media. Klanten over heel de wereld vertrouwen EVS omwille van hun vermogen om dagelijks in real time de meest beklijvende sport-, entertainment- en nieuwsshows tot bij miljarden kijkers te krijgen. Terwijl we onophoudelijk blijven groeien, maken we ons engagement voor duurzame groei voor ons bedrijf en onze sector duidelijk in onze ESG-strategie (Environmental, Social en Governance). Dat engagement komt niet alleen tot uiting in onze prestaties, maar ook in onze uitstekende resultaten. Onze hoofdzetel ligt in Luik, maar ons bedrijf is wereldwijd actief, met ruim 600 medewerkers verspreid over Australië, Azië, het Midden-Oosten, Europa, Noord- en Latijns-Amerika. EVS (met ISIN-code BE0003820371) is genoteerd op Euronext Brussels, onder de ticker EVS.