12/06/18 12:29

Corporate nieuws

Orange Belgium breidde zijn 4G-dekking uit tot ruim 99 % in Wallonië dankzij netwerkinvesteringen van ruim 13 miljoen EUR

Terug naar nieuws index

Sinds december 2016, toen er met de Waalse overheid een akkoord werd bereikt betreffende de invoering van de taks op gsm-masten in Wallonië, investeerde Orange Belgium onder dat akkoord al meer dan 13 miljoen euro om de toegang tot mobiel breedband in Wallonië te optimaliseren en de mobiele 4G-dekking uit te rollen in 39 gemeenten waar de vaste en mobiele diensten te wensen overlieten. Vandaag bereikt het 4G-netwerk van Orange Belgium 98% van de bevolking in deze ‘witte zones’ en de dekking binnenshuis steeg tot 94 %. Om deze positieve trend te illustreren: Orange Belgium installeerde in Vresse-sur-Semois een innovatieve, technische oplossing waarmee het 4G kan aanbieden aan 96 % van de inwoners van de gemeente.

Belofte van mobiele connectiviteit voor heel Wallonië

In 2016 sloten de Waalse overheid en de drie mobiele operatoren een akkoord van 3 jaar om de dekking op het Waalse grondgebied te verbeteren. Dat akkoord vormde de aanleiding voor het ambitieuze plan om samen het digitale Wallonië van de toekomst te bouwen. Het Waalse Gewest verbond zich ertoe de belasting geheven door gemeenten en provincies te ontmoedigen en het schiep een juridisch, regulerend en administratief kader om de installatie van een dergelijke infrastructuur te bevorderen. In ruil stemden de mobiele operatoren ermee in om over een periode van drie jaar in totaal 60 miljoen euro te investeren bovenop de reeds geplande investering in het licht van hun investeringsplannen voor Wallonië.

In die context investeerde Orange Belgium al 13 miljoen euro in Wallonië om de mobiele dekking te versterken in woongebieden waar de dekking minder was en gebieden met een bepaald voordeel of specifieke behoeften (met economische, industriële, commerciële of toeristische activiteit).

Eén van de prioriteiten die van in het begin geïdentificeerd werd, was het verhogen van de dekking in 39 gemeenten[1] in de Waalse regio. Sindsdien maakte Orange Belgium 4G beschikbaar voor 98 % van de inwoners van die gemeenten. Vooral de dekking binnenshuis ging erop vooruit, tot wel 94 % in sommige gemeenten. In 2016 waren er nog steeds 50.000 mensen zonder enige 4G-dekking in deze gemeenten, vandaag kunnen ze genieten van de 4G-kwaliteit en snelheid van het Orange netwerk. Vandaag kunnen de in totaal 213.000 inwoners van deze 39 gemeenten op elk moment verbonden blijven. Orange Belgium heeft de afgelopen jaren tevens aanzienlijk geïnvesteerd in zijn netwerk in andere gemeenten.

Michaël Trabbia, CEO van Orange Belgium, legt uit: "Bij Orange Belgium focussen we op wat echt telt voor onze klanten en dat start met een uitstekende stemkwaliteit en mobiele dataconnectiviteit daar waar het voor hen belangrijk is: thuis, op het werk, maar ook onderweg… Daarom zijn we vastberaden om de regio alle mogelijkheden te geven om haar digitale strategie te verwezenlijken, terwijl we openlijk met de overheid samenwerken in het belang van burgers, ondernemingen en de concurrentiekracht. Dankzij de recente extra investeringen biedt Orange top 4G-connectiviteit aan 99% van de Waalse bevolking zodat ze optimaal en zorgeloos kunnen genieten van hun digitale leven dankzij onze mobiele abonnementen met een overvloed aan mobiele data."

Wij geven het goede voorbeeld: unieke oplossing in Vresse-sur-Semois

Eind februari 2018 voerde Orange Belgium een 4G-upgrade door op zijn bestaande netwerksite in Vresse-sur-Semois. Het gevolg was dat de dorpjes Membre en Bohan, allebei gelegen in de westelijke Semoisvallei in Vresse, nu een volledige 4G-dekking (en dus ook 4G-capaciteit) hebben. Er werd een revolutionaire microgolfoplossing gebruikt om het unieke landschap te dekken en de inwoners te bereiken. Orange installeerde twee microgolfschotels rug aan rug op een nieuw opgetrokken mast tussen Vresse-sur-Semois, Membre en Bohan. Dankzij dit systeem kunnen de microgolven een sprongetje maken over de heuvels en dat zonder stroomaansluiting. Die milieuvriendelijke aanpak maakt dat de mast 100 % passief is.

Dankzij deze oplossing bedraagt de outdoordekking in Vresse-sur-Semois nu 96 % (tegenover 38 % in 2016) en de 4G-dekking binnenshuis steeg naar 57 %. Vóór de ingreep bedroeg de indoordekking nog amper 15 %. Orange is nog altijd de enige operator die 4G-dekking levert in deze twee dorpjes en blijft zijn 4G-snelheid en -capaciteit uitbreiden naar andere gemeenten.

Ongeëvenaarde klantervaring en een superieur netwerk

Al jarenlang investeert Orange Belgium massaal in zijn mobiele netwerk om zijn klanten een hoogstaande ervaring te bieden. Het 4G-netwerk van Orange dekt vandaag 99,7 % van de Belgische bevolking (dekkingskaarten uitgegeven door telecomregulator BIPT). De resultaten van de BeCover+ app van een zeer bekende consumentenorganisatie erkent tevens de superieure kwaliteit van het 4G-netwerk van Orange.

 

 

[1] Het BIPT, de Belgische telecomregulator, identificeert 39 gemeenten – allemaal Waalse gemeenten – als ‘witte zones’. Volgens het BIPT wordt een gemeente een 'witte zone' genoemd als de vaste dekking met 30 Mbps niet hoger is dan 60 % van haar grondgebied en als er op haar grondgebied nog geen volledige 4G-dekking is buitenshuis. Die 39 gemeenten zijn: Amel, Aywaille, Bertrix, Bièvre, Braives, Büllingen, Burg-Reuland, Cerfontaine, Daverdisse, Doische, Erezee, Fauvillers, Frasnes-lez-Anvaing, Gedinne, Gesves, Gouvy, Hastière, Honnelles, Houffalize, Houyet, Jalhay, La Roche-en-Ardenne, Léglise, Manhay, Ohey, Onhaye, Philippeville, Rendeux, Rochefort, Sainte-Ode, Sankt Vith, Somme-Leuze, Stoumont, Tenneville, Vaux-sur-Sûre, Vielsalm, Vresse-sur-Semois, Weismes, Yvoir.