We staan ermee op en kruipen ermee in bed. De smartphone is overal. En als hij er ook altijd is, voeren we ongeschreven huis-, tuin- en keukenregeltjes in, zo blijkt uit een onderzoek van Orange Belgium bij 1.000 Belgen. Vooral ouders met kinderen worden wat strenger wanneer het etenstijd is. In de slaapkamer swipen en scrollen we net iets vaker.
Als we het kerstdiner graag gezellig willen houden, moeten de smartphones straks heel eventjes op of in de kast. Dat toont een survey van Orange Belgium aan. 8 op de 10 Belgen vinden het namelijk vervelend wanneer iemand tijdens het eten naar zijn gsm grijpt. En dus wordt er al eens een‘smartphone protocol’ geïntroduceerd. Kwestie van het gezellig te houden.
Voor 4 op 5 Belgen zou GSM-gebruik tijdens het eten verboden moeten worden
72% voert – weliswaar ongeschreven – regels in voor de kleinsten. Ouders bepalen of én hoeveel de kinderen hun gsm aan tafel mogen gebruiken. Bij koppels legt bijna de helft (48%) vast of er al dan niet een smartphone mag aangeraakt worden tijdens het eten. Hier lijken regels net iets minder noodzakelijk. Slechts 19 procent of bijna 1 op 5 geeft toe tijdens het middag- of avondeten wel eens naar de smartphone te grijpen.
Wat in de eetkamer not done is, vinden we tussen de lakens net iets minder ongepast. Voor behoorlijk wat mensen zijn social media hun laatste pleziertje voor ze de ogen sluiten. Bijna 1 op 4 (24%) struint nog even door zijn of haar sociale media. 17 procent duikt aan het einde van de dag nog in zijn of haar mailbox. ’s Ochtends wil zelfs 1 op 3 die al in bed doornemen. Het social media-gebruik ligt bij het begin van de dag met 22% net iets lager.
Overschakelen op nachtmodus voor het slapengaan?
In het algemeen wordt afgeraden om vlak voor de nachtrust de GSM te gebruiken. Toch lijkt de overgrote meerderheid daar geen last van te hebben. 75 procent tuurt toch nog even of een hele poos op zo’n scherm. 1 op 4 onthoudt zich van schermgebruik voor de gordijnen definitief dichtgaan. Je hebt kijken, maar ook de geluidjes van onze smartphone halen ons wel eens uit onze slaap. Die zetten we blijkbaar niet allemaal af ofwel vergeten we het. Voor 22 procent leidde dat ertoe dat ze wel eens vroegtijdig gewekt werden door het gepiep van een sms’je of een e-mail. 1 op 3 weerstaat in dat geval niet aan de drang om ook meteen te gaan kijken. Zo heeft de smartphone toch zijn impact op onze eetkamer- en bedgewoontes.
Als bezorgde operator pleit Orange Belgium voor een verantwoord gebruik van digitale technologie en biedt het met name een aantal praktische adviezen aan zijn klanten.
Meer informatie: https://corporate.orange.be/nl/social-responsibility/healthy-screen-time