Orange Belgium verleent al sinds 2020 steun aan burgerwetenschapsprojecten. Het nieuwste project is ‘Bodemleven’, het grootste onderzoek in Limburg naar het bodemleven, in samenwerking met de Universiteit Hasselt. Op 1.000 plaatsen in Limburg zullen geselecteerde deelnemers drie maanden lang kijken naar wat er leeft onder het bodemoppervlak in hun tuin. Orange Belgium zorgt opnieuw voor de « slimme » sensoren die zich verbinden met het Orange NB-IoT netwerk. Op deze manier kunnen de sensor-data in real time worden uitgelezen en kunnen de wetenschappers er meteen mee aan de slag. Tevens stelt Orange Belgium ook zijn dataplatform LiveObjects ter beschikking waardoor de gegevens van de sensoren op een betrouwbare, coherente en veilige manier worden ingelezen en opgeslagen. Vervolgens worden deze gegevens opgehaald en ingelezen in de databank van de wetenschappers voor verdere analyse.
De telecomoperator zet zich daarmee verder in voor burgerwetenschapsprojecten, naast onder meer de projecten ‘Klimaattuiniers’ (i.s.m. KU Leuven) en ‘CurieuzeNeuzen’ (i.s.m. UAntwerpen).
Bodemsensoren en datatransfers voor ‘Bodemleven’
Op 20 maart start de oproepcampagne om mee te doen aan het Bodemleven-onderzoek. Half april worden vervolgens 1.000 deelnemers gekozen die een meetpakket met daarin theezakjes en een bodemsensor ontvangen. Vanaf juni tot en met eind september gaan zij aan de slag met het onderzoek in hun eigen tuin. De resultaten van het onderzoek worden in februari 2024 bekendgemaakt.
De bedoeling van het project ‘Bodemleven’ is om na te gaan hoe gezond het Limburgse bodemleven is en op basis daarvan tips te formuleren voor een beter bodembeheer, maar ook om de bevolking te sensibiliseren. Orange Belgium zorgt voor de dagelijkse datatransfers van de bodemsensoren van de individuele tuinen naar de UHasselt.
Sofie Thijs van de Universiteit Hasselt, zegt: “We zijn verheugd dat Orange Belgium mee zijn schouders onder ‘Bodemleven’ zet. Niet alleen kunnen we op Orange Belgium leunen voor de technische ondersteuning, maar ook op een heleboel ervaring op het vlak van andere burgerprojecten. Zo verlenen zij extra inzichten en zoeken zij mee naar interessante correlaties betreffende de meetresultaten. Het succes van ons onderzoek hangt af van een internet of things netwerk en platform dat betrouwbaar en gesofisticeerd is, waardoor we complementair tot interessante empirische resultaten kunnen komen. ”
Vertrouwde partner van burgerwetenschapsprojecten
Orange Belgium is met ‘Bodemleven’ dus niet aan zijn proefstuk toe. De telecomoperator ondersteunt regelmatig initiatieven met aandacht voor duurzaamheid en burgerparticipatie. Sinds begin dit jaar werkt Orange Belgium ook mee aan het onderzoeksproject ‘Klimaattuiniers’ in samenwerking met KU Leuven. Met ‘Klimaattuiniers’ willen de onderzoekers het klimaatpotentieel van Leuvense tuinen in kaart brengen en verbeteren. Daarnaast willen ze ook een manier vinden om mensen te overtuigen om klimaatvriendelijker te tuinieren. Orange Belgium is connectiviteitspartner en objects- en data-platform provider van het project.
Orange Belgium werkte eerder ook al mee aan ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit, in samenwerking met de UAntwerpen. Met de hulp van 50.000 CurieuzeNeuzen werd onderzocht hoe men tuinen, maar ook parken en natuurgebieden, beter kan wapenen tegen de droogte.
Werner De Laet, Chief Enterprise, Wholesale & Innovation bij Orange Belgium, zegt: “Orange Belgium beschikt over heel wat ervaring op het vlak van IoT en datatransfer en science, die we met plezier ten dienste stellen van burgerwetenschapsprojecten. Zo kunnen wij op onze manier een bijdrage leveren aan een beter leefmilieu en gezondere steden, maar ook ervaren hoe mobiele technologie daarbij kan helpen. We trachten telkens samen te innoveren en duurzame oplossingen te zoeken voor maatschappelijke uitdagingen die het leven van elke dag bepalen.”
Voor meer informatie over: